Jakie są domowe sposoby na zaparcia?

Jakie są domowe sposoby na zaparcia?

Zaparcia to dolegliwość, która może dotknąć każdego z nas. Tym bardziej, że bardzo często powodem pojawienia się zaparć jest po prostu niewłaściwy styl życia, w którym brakuje zdrowych produktów i posiłków, ale też aktywności fizyczności. Mając na uwadze to, że styl życia wpływa na nasze zdrowie, warto pamiętać o tym, że istnieje także kilka domowych sposobów na zaparcia. Jednym z najważniejszych czynników, które mogą wpływać na to, że pojawiają się u nas problemy z wypróżnieniem, może być nieodpowiednie nawodnienie naszego organizmu – głównie dlatego tak ważne jest, aby zadbać o to, by dostarczyć mu wystarczająco dużo płynów. Co ciekawe, z pomocą w walce z zaparciami mogą przyjść także konkretne napoje, w tym przede wszystkim mleko oraz jego przetwory i fermentowane produkty z mleka jak kefir czy jogurt. Bardzo ważne również, aby pamiętać o wprowadzeniu do swojej diety owoców i warzyw, które także mogą okazać się dużą pomocą przy dolegliwościach związanych z zaparciami.

Śliwki, ruch i zioła – jak walczyć z zaparciami?

Od lat jednym z najpopularniejszych domowych sposobów na zaparcia są śliwki. Ogólnie suszone owoce są bardzo dobrym pomysłem w momencie, kiedy chcemy na dobre pozbyć się zaparć. Niezwykle ważne przy tym wszystkim jest również pamiętać o zachowaniu odpowiednich zasad związanych ze spożywaniem posiłków – nie powinny być za duże, zbyt tłuste czy ciężkostrawne. W trakcie jedzenia nie powinniśmy natomiast się spieszyć, a do tego istotna jest także odpowiednia regularność posiłków. W walce z zaparciami dużą pomocą mogą okazać się także aktywność fizyczna czy picie ziół. W pierwszym przypadku, nawet mały spacer spowoduje, że poprawimy perystaltykę naszych jelit, choć to oczywiście nie jest jedyna korzyść wynikająca z wyjścia na świeże powietrze.

Jeśli natomiast chodzi o zioła to bardzo często pełnią one po prostu rolę swego rodzaju naturalnego środka na przeczyszczenie – w szczególności warto sięgnąć po siemię lniane czy nasiona babki płesznik, które są bardzo bogate w błonnik.